Bij de organisatie van de school komt veel kijken en zijn verschillende partijen betrokken. Er is de schoolleiding, bijvoorbeeld een directeur en de teamleiders, maar daarnaast zijn er ook de medezeggenschap en het bestuur. Deze verschillende partijen werken samen om te komen tot een onderwijsvisie, maken op basis daarvan onderwijs- en actieplannen en werken samen aan de kwaliteit van de school en de onderwijsverbetering. Veel scholen betrekken de MR al in het begin van de totstandkoming van actieplannen, bijvoorbeeld door ontwerpsessies met personeel, ouders en leerlingen. Zo heb je via de MR inspraak als het gaat om de onderwijsvisie, actieplannen en dus de kwaliteit van de school.

Lees onze gerelateerde onderwerpen en het artikel Inspraak schoolvisie en actieplannen

Voorkom emotionele druk in het onderwijs

De emotionele last van het leraarschap wordt vaak over het hoofd gezien, terwijl leraren dagelijks te maken krijgen met de emotionele behoeften van hun leerlingen. Naast het lesgeven worden zij geconfronteerd met de maatschappelijke ongelijkheden die doorsijpelen in het klaslokaal. Het is tijd om de oneerlijke last van deze ‘emotionele arbeid’ te erkennen en te […]

Benieuwd wat de rechten en plichten van een MR of GMR zijn? En welke taken bij medezeggenschap horen? Op deze vragen krijg je antwoord in onze basistraining MR Compact.

Werkgeluk

Ben jij gelukkig op jouw school?

Coaching on the job

Een kortlopend coachingstraject op maat voor directeuren, intern begeleiders en leerkrachten, waarbij vragen en dilemma’s…

Een unieke bijdrage

Deze post-hbo-opleiding is gericht op docenten en/of coördinatoren die werkzaam zijn in het basisonderwijs. Na…

Geldzaken

Geld voor mijn scholing, hoe regel ik dat?