Formatie in het onderwijs betekent de inzet en omvang van onderwijspersoneel op schoolniveau. Dat houdt in dat de school een duidelijk overzicht heeft van het aantal beschikbare uren van docenten en onderwijsondersteunend personeel, hun functies en hoe veel personeel er op de school werkt.

De formatie wordt in een formatieplan (ook wel: bestuursinformatieplan, meerjarenformatiebeleidsplan) vastgelegd voordat het schooljaar begint. Op basis van dit formatieplan kunnen bijvoorbeeld de klassenindeling en roosters worden gemaakt. Met een formatieplan worden ook de personeelskosten berekend. Zo kan er ook worden ingeschat of er meer personeel moet worden aangenomen. 

Wil je meer weten over de formatie? Bekijk dan ons aanbod! 

Omgaan met ouders rondom pesten: hoe werk je samen aan een veilige schoolomgeving? 

Pesten is helaas nog steeds een hardnekkig probleem in het onderwijs. Het heeft niet alleen grote gevolgen voor de leerlingen die gepest worden, maar beïnvloedt ook de sfeer in de klas en kan langdurige schade aanrichten op sociaal en emotioneel vlak. Als leraar heb je een cruciale rol in het signaleren en aanpakken van pestgedrag, […]

Van TikTok tot AI: Zo maak jij jouw klas digitaal slim!

De digitale wereld ontwikkelt zich razendsnel, daarom zijn er door SLO voor het eerst (concept)kerndoelen voor digitale geletterdheid vastgesteld. Als leerkracht kun jij je leerlingen helpen om hierin mee te groeien. In dit artikel leggen we de veranderingen uit en delen we vier praktische tips om jouw klas digitaal slim te maken!