Formatie in het onderwijs betekent de inzet en omvang van onderwijspersoneel op schoolniveau. Dat houdt in dat de school een duidelijk overzicht heeft van het aantal beschikbare uren van docenten en onderwijsondersteunend personeel, hun functies en hoe veel personeel er op de school werkt.

De formatie wordt in een formatieplan (ook wel: bestuursinformatieplan, meerjarenformatiebeleidsplan) vastgelegd voordat het schooljaar begint. Op basis van dit formatieplan kunnen bijvoorbeeld de klassenindeling en roosters worden gemaakt. Met een formatieplan worden ook de personeelskosten berekend. Zo kan er ook worden ingeschat of er meer personeel moet worden aangenomen. 

Wil je meer weten over de formatie? Bekijk dan ons aanbod! 

‘Onderzoek als startpunt voor onderwijsverbetering’

Scholen werken voortdurend aan onderwijskwaliteit. Een gezonde organisatie is daarvoor cruciaal. Met welke punten kan een school aan de slag? Welke behoeftes hebben medewerkers? ‘Als je wilt weten wat er moet verbeteren, moet je onderzoek doen’, zegt Anne Besuijen van DUO Onderwijsonderzoek & advies

Wil jij effectief bijdragen aan het formatiebeleid van jouw school en zorgen voor een optimale inzet van personeel? De cursus Formatieplan voor het voortgezet onderwijs biedt jou de kennis en vaardigheden om dit te realiseren.

Leiderschap

Wat een mooi beroep; leidinggevende in het onderwijs! Werk waarin je zo van betekenis kunt…

Van vacature naar vervulling: De psychologie van een succesvolle vacaturetekst.

Je wilt graag dat je vacature opvalt en de juiste kandidaten aantrekt. Hoe kun je dat bereiken? Met psychologie! Een succesvolle vacaturetekst schrijven is een kunst en een wetenschap. Je tekst bepaalt hoe sollicitanten je vacature zien en of ze reageren. Door gebruik te maken van de inzichten uit de psychologie kun je je vacatureteksten effectiever en aantrekkelijker maken. Lees verder om erachter te komen hoe je met een paar kleine aanpassingen je vacaturetekst kunt veranderen in een echte uitnodiging.