Stop pesten met de steungroepaanpak

De steungroepaanpak is een oplossingsgerichte en effectieve manier om pesten snel te stoppen. Het is een methode die goed werkt, mits het op de juiste manier toegepast wordt. Uitgangspunt van de steungroepaanpak is dat pesten een groepsprobleem is en dat je de groep nodig hebt om dit op te lossen. Hoe kun je de steungroep aanpak effectief inzetten? Deze training gaat in op een effectieve benadering van pestsituaties.

Door te werken met de steungroepaanpak voer je geprekken met meerdere leerlingen; de leerling die gepest wordt, maar ook met de steungroep die je samenstelt. De persoon die deze gesprekken voert, is getraind in de methodiek van de steungroepaanpak. Dit kan bijvoorbeeld de intern begeleider zijn of de coördinator sociale veiligheid. Je houding tijdens het gesprek is positief, niet veroordelend, toekomstgericht, stimulerend en zo concreet mogelijk.

Over de training

Tijdens drie trainingsbijeenkomsten wordt de methodiek van de steungroepaanpak aan de deelnemers geleerd. Je krijgt in eerste instantie informatie over pesten, de achtergronden en met name het signaleren daarvan. Er wordt geoefend aan de hand van ingebrachte situaties. De deelnemers brengen zoveel mogelijk eigen casussen mee en er wordt ruim aandacht besteed aan het voeren van gesprekken met het gepeste kind en met een gevormde ‘steungroep’. Tussen de bijeenkomsten voer je praktijkopdrachten uit.

Aantal bijeenkomsten

Deze training bestaat uit 3 bijeenkomsten.

Bedoeld voor

Zowel het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs.

Startdata en locaties

  • Op school datum in overleg3 bijeenkomsten