Er is nog geen startdatum bekend. Wil je een seintje ontvangen als deze training weer van start gaat? Klik dan op de knop ‘stel een vraag’.
Een schoolopleider is een leraar met een speciale taak. Hij/zij is nauw betrokken bij de begeleiding en opleiding van toekomstige leraren en geeft zo het vak door.
Waarom dit leertraject
Om de taak en verschillende rollen van schoolopleider goed uit te voeren zijn kennis, kwaliteiten en vaardigheden nodig. In de Beroepsstandaard voor lerarenopleiders (VELON) zijn deze kwaliteiten omschreven. In dit traject leert u hoe u als schoolopleider eigen kwaliteiten kunt inzetten in de context van opleiden. U ontwikkelt een persoonlijke visie én een schoolvisie op opleiden en begeleiden. Gedurende de hele cursus werkt u aan de hand van zelf geformuleerde doelen aan uw persoonlijke ontwikkeling als schoolopleider ter versterking van het opleiden en begeleiden van studenten.
Voor wie is het bedoeld
Voor docenten of begeleiders in het voortgezet onderwijs (vo) en middelbaar beroepsonderwijs (mbo) die aanstaande leraren begeleiden én betrokken zijn bij het ontwikkelen van de begeleidingsinfrastructuur en -cultuur van de school.
Hoe ziet het traject eruit
Aan de hand van uiteenlopende en activerende werkvormen wordt er elke bijeenkomst aan één of meerdere thema’s gewerkt. Actuele theorieën worden verkend en met praktische opdrachten vertaald naar de eigen beroepspraktijk. Er wordt met en van elkaar geleerd en er is veel ruimte voor vragen uit de groep.
Wat komt er aan bod
In het traject komen de volgende hoofdthema’s aan de orde:
- Opleiden
- Begeleiden
- Beleid
In de eerste helft van het traject staat met name het opleiden en begeleiden centraal, waarbij aandacht wordt geschonken aan de koppeling tussen theorie en praktijk. Een kernvraag is: hoe kan ik mijn kwaliteiten als schoolopleider bewuster inzetten en verder ontwikkelen? Een andere belangrijke vraag is: hoe kan ik de kwaliteiten van werkplekbegeleiders en van studenten het beste tot hun recht laten komen?
In de tweede helft staat het thema beleid meer centraal. U krijgt zicht op de (verdere) implementatie van de begeleidingsstructuur binnen uw eigen organisatie en maakt hiertoe een plan van aanpak. Ook krijgt het kwaliteitskader samen opleiden aandacht.
Certificering
U ontvangt een certificaat indien u alle bijeenkomsten heeft gevolgd. In overleg met de trainer(s) mag u, indien noodzakelijk, één cursusmiddag missen. De eerste en de laatste bijeenkomst – dit zijn hele dagen – zijn verplicht. Daarnaast maakt u een eindproduct, een zogenaamde ‘digitale vitrine’. In deze vitrine wordt het leer-en ontwikkelproces dat u heeft doorgemaakt zichtbaar. Daarnaast bevat de vitrine een veranderplan, inclusief een communicatieplan dat gericht is op het opleiden binnen de eigen school.