Positief in gesprek over Seksualiteit
Centraal in deze training staat hoe je als onderwijsprofessional op een positieve manier het gesprek over seksualiteit, gender en consent met jongeren kunt voeren.
Stichting Sexmatters is ontstaan vanuit het idee dat het heel leuk en leerzaam is om over gender en seksualiteit te praten. Toch merkten we ook dat er in gesprek over deze onderwerpen nog veel in hokjes wordt gedacht en dat er veel vooroordelen zijn. Hokjesdenken en stereotyperen kan leiden tot (gender) ongelijkheid, sociale uitsluiting, grensoverschrijdend gedrag en zelfs gender gerelateerd geweld. Sexmatters is opgericht om dit tegen te gaan en zet zich sindsdien in voor meer acceptatie, gelijkwaardigheid en sociale inclusie.
Sexmatters richt zich op jongeren en is actief waar jongeren samenkomen. Het doel van de activiteiten van Sexmatters is om jongeren bewust te maken van gender- en seksuele diversiteit, hen te leren omgaan met mensen die anders zijn dan zijzelf en hun eigen wensen en grenzen te leren kennen. Onze activiteiten dragen bij aan het verminderen van vooroordelen en stereotypering en aan het vergroten van onderling begrip en acceptatie.
Sexmatters geeft workshops en trainingen gericht op jongeren en volwassenen uit de directe omgeving van jongeren zoals docenten en jongerenwerkers.
Centraal in deze training staat hoe je als onderwijsprofessional op een positieve manier het gesprek over seksualiteit, gender en consent met jongeren kunt voeren.
De workshops voor leerlingen wordt gecombineerd met een training voor leerkrachten waarin zij naast het opdoen van kennis over gender(identiteit), seksualiteit en consent, leren hoe zij leerlingen kunnen voorbereiden op onze workshops en hoe zij met hun leerlingen na afloop verder kunnen praten over deze thema’s.
Deze training gaat over verschillende vormen van discriminatie en hoe je je als omstander (voor de klas) op een positieve manier tegen kunt uitspreken.