Wat is een ontwikkelingsvoorsprong? Een ontwikkelingsvoorsprong heeft een leerling als hij of zij een voorsprong heeft in ontwikkeling in vergelijking met het niveau wat je verwacht op diens leeftijd. Ontwikkelingsvoorsprongen komen vooral voor bij jonge kinderen, bijvoorbeeld kleuters. Dit komt omdat bij deze leeftijdsgroepen je nog niet duidelijk kan zeggen of een leerling hoogbegaafd is. Een ontwikkelingsvoorsprong kan tijdelijk zijn.  

Het is belangrijk om een ontwikkelingsvoorsprong vroeg te signaleren, omdat leerlingen vanwege te weinig uitdaging kunnen gaan onderpresteren of probleemgedrag kunnen gaan vertonen. Als leerkracht kun je helpen bij die signalering door te observeren, gesprekken te voeren met ouders en toetsen af te nemen die speciaal gemaakt zijn om ontwikkeling te meten bij jonge leerlingen.  

Meer leren over de signalering en begeleiding van een ontwikkelingsvoorsprong? Bekijk dan ons aanbod! 

Omgaan met ouders rondom pesten: hoe werk je samen aan een veilige schoolomgeving? 

Pesten is helaas nog steeds een hardnekkig probleem in het onderwijs. Het heeft niet alleen grote gevolgen voor de leerlingen die gepest worden, maar beïnvloedt ook de sfeer in de klas en kan langdurige schade aanrichten op sociaal en emotioneel vlak. Als leraar heb je een cruciale rol in het signaleren en aanpakken van pestgedrag, […]

In dit webinar gaat Willy de Heer, wetenschappelijk onderzoeker en oprichter van het Kenniscentrum voor Makkelijk Lerenden, in op onderwijs aan hoogbegaafde leerlingen in het basis-, voortgezet en hoger onderwijs.

BSO doe je Zo!

Een verdiepende training waarbij je de behoeftes van de kinderen, de kwaliteiten van de pedagogisch…

Slimme kleuters

In deze cursus van 1 dag bieden wij leerkrachten en intern begeleiders handvatten voor het…

ADHD in de klas: hoe ga je er mee om?

Leerlingen met ADHD brengen een bijzondere uitdaging met zich mee. Ze kunnen een klaslokaal levendiger maken met hun enthousiasme, maar hebben tegelijkertijd behoefte aan bepaalde benaderingen om succesvol te zijn op school. Hoe ga je hiermee om als onderwijsprofessional?