Ontwikkelingsgericht onderwijs (OGO) legt de nadruk op de ontwikkeling van de persoonlijke identiteit van leerlingen. Het concept van OGO is gebaseerd op de theorie van Vygotsky. Een centraal concept in die theorie en bij OGO is de zone van naaste ontwikkeling. Bij de zone van naaste ontwikkeling gaat het om het randje van ontwikkeling waarbij een leerling iets nog net niet kan. Met de juiste hulp en begeleiding kan de leerling het net wel, en daarmee ontwikkelt de leerling zich verder. Als leerkracht of pedagogisch medewerker loopt jouw begeleiding dus altijd iets voor op de ontwikkeling van de leerling, om zo de leerling elke keer een stapje verder te laten ontwikkelen.  

Meer weten over ontwikkelingsgericht onderwijs (OGO)? Bekijk dan ons aanbod! 

Neem het voortouw: verandermanagement binnen het onderwijs 

Het onderwijs is voortdurend in beweging: digitalisering, nieuwe leermethoden en maatschappelijke uitdagingen geven scholen bijna geen andere optie dan mee veranderen. Als leidinggevende wil je proactief inspelen op deze veranderingen en ze effectief implementeren met je collega’s en leerlingen. Maar hoe geef je op een passende manier leiding aan verandering binnen je school? 

Herken je je in deze uitspraken Hoe betrekken we onze leerlingen meer bij het onderwijs en hun eigen ontwikkeling? We hebben al ouder-kindgesprekken op school, maar […]

Minor OGO

In de minor Ontwikkelingsgericht Onderwijs (OGO) leer je betekenisvol onderwijs te geven. Je wilt de…

Basistraining VVE

In de Basistraining VVE (voor VVE peutergroepen) krijgen alle pedagogisch medewerkers meer handvatten om bewust te…

‘Vrij vragen voor scholing? Dat kan bij ons echt niet.’

Wil je je als leraar verder ontwikkelen maar loop je vast bij het krijgen van goedkeuring voor scholing? Ontdek praktische tips over hoe je het gesprek aangaat met je leidinggevende en ze overtuigt van het belang van jouw professionele groei.