De situatie thuis kan voor een leerling ook op andere plekken veel invloed hebben, bijvoorbeeld op school. Thuis kunnen er andere regels gelden, zijn er geldproblemen of krijgt een leerling weinig aandacht. Hierdoor kan een leerling zich anders gedragen in de klas en wil je als leraar deze leerlingen helpen.

Het is altijd van belang om iedereen met respect te blijven behandelen, zowel de leerling als de ouders. Als leraar kan je het best neutraal blijven ten opzichte van de thuissituatie. Heb je te maken met leerlingen die in een hele lastige thuissituatie zitten, toon dan aan die leerlingen aan dat je er voor ze bent, maar houdt wel altijd je rol als leerkracht aan.

Meer weten over hoe je best om kan gaan met de thuissituatie? Bekijk dan ons aanbod!

‘Onderzoek als startpunt voor onderwijsverbetering’

Scholen werken voortdurend aan onderwijskwaliteit. Een gezonde organisatie is daarvoor cruciaal. Met welke punten kan een school aan de slag? Welke behoeftes hebben medewerkers? ‘Als je wilt weten wat er moet verbeteren, moet je onderzoek doen’, zegt Anne Besuijen van DUO Onderwijsonderzoek & advies

In dit webinar staat de Gids over Gehechtigheid centraal. Zo is er aandacht voor het onderliggend therapeutisch model: de Dyadic Developmental Therapy. Verder maken de deelnemers kennis met de principes van SANE: Speelsheid, Acceptatie, Nieuwsgierigheid en Empathie en wordt stil gestaan bij effectieve co-regulatie en de affectief-reflectieve dialoog tussen ouder/opvoeder/therapeut en kind

Hoe ga je om met beelddenkers in je klas?

Beelddenkers hebben vaak het gevoel dat leren niet aan hen besteed is, terwijl ze informatie gewoonweg anders verwerken. Wordt dit niet op tijd ontdekt en door leraren niet goed op ingespeeld, dan kan de leerling de motivatie verliezen. Gelukkig leren we steeds meer over beelddenkers. We spraken beelddenk-expert Natasja Esmeijer over het herkennen van beelddenkers, en hoe je er als leraar mee om kunt gaan.