Leerlingen zitten vaak lange tijd aan hun bureau. Daarom is het goed dat ze ook af en toe wat bewegen op school. Op school biedt je daarvoor het vak lichamelijk opvoeding aan. Gemiddeld moeten scholen 2 tot 2,5 lesuren lichamelijke opvoeding per week aanbieden.  

Bij het vak lichamelijke opvoeding wordt er binnen of buiten gesport. Beoordeling gaat behalve over de lichamelijke vaardigheden vaak ook over de inzet, samenwerking en zelfstandigheid van de leerling. Als leerkracht LO is het belangrijk dat je sportief bent, goed kan organiseren en verantwoordelijk bent. Maar ook is het heel belangrijk dat je een goed inlevingsvermogen hebt in jouw leerlingen, want voor sommige leerlingen is lichamelijke opvoeding een spannend vak.  

Meer leren over lichamelijke opvoeding en hoe je goede LO lessen kan geven? Bekijk dan ons aanbod! 

Omgaan met ouders rondom pesten: hoe werk je samen aan een veilige schoolomgeving? 

Pesten is helaas nog steeds een hardnekkig probleem in het onderwijs. Het heeft niet alleen grote gevolgen voor de leerlingen die gepest worden, maar beïnvloedt ook de sfeer in de klas en kan langdurige schade aanrichten op sociaal en emotioneel vlak. Als leraar heb je een cruciale rol in het signaleren en aanpakken van pestgedrag, […]

Als professional werkend met het jonge kind en hun ouders/opvoeders kun je een belangrijke rol spelen voor ouders en jonge kinderen, zowel op het gebied van preventie als van vroeg signalering en begeleiding wanneer er sprake is van een zorgelijke ontwikkeling.

Meer taken en rollen voor onderwijsondersteunend personeel

Binnen een school dienen verschillende rollen en taken vervuld te worden om het leerproces van leerlingen in goede banen te leiden. Deze worden verdeeld onder de leraren en docenten en als het aan de Onderwijsraad ligt, zo snel mogelijk ook in toenemende mate onder ‘ondersteunende professionals’ om de werkdruk te verlagen.