Klassieke talen, Latijn en Grieks, worden gegeven op gymnasia. De leerlingen op het gymnasium volgen Latijn en Grieks en doen in tenminste één van deze talen examen. Het onderwijs in klassieke talen gaat niet alleen over het leren van de klassieke taal, maar ook over de cultuur die erbij hoort, de mythen en de geschiedenis van de volken die deze talen spraken. Om leerlingen goed voor te bereiden op het schoolexamen en het centraal eindexamen is het lesgeven over klassieke talen en het trainen van examenvaardigheden belangrijk. Maar hoe doe je dat? Hoe maak je lessen over deze oude talen interessant en relevant voor vandaag? 

Meer weten over klassieke talen? Bekijk ons aanbod! 

Neem het voortouw: verandermanagement binnen het onderwijs 

Het onderwijs is voortdurend in beweging: digitalisering, nieuwe leermethoden en maatschappelijke uitdagingen geven scholen bijna geen andere optie dan mee veranderen. Als leidinggevende wil je proactief inspelen op deze veranderingen en ze effectief implementeren met je collega’s en leerlingen. Maar hoe geef je op een passende manier leiding aan verandering binnen je school? 

Je denkt er steeds vaker aan: leraar worden op een middelbare school. Maar je laten omscholen, dat is best een stap. Het liefst sta je direct voor de klas. Goed nieuws: via Zij-instroom Tweedegraads Lesbevoegdheid kan dat. Hierin combineer je werken en leren.

‘Onderzoek als startpunt voor onderwijsverbetering’

Scholen werken voortdurend aan onderwijskwaliteit. Een gezonde organisatie is daarvoor cruciaal. Met welke punten kan een school aan de slag? Welke behoeftes hebben medewerkers? ‘Als je wilt weten wat er moet verbeteren, moet je onderzoek doen’, zegt Anne Besuijen van DUO Onderwijsonderzoek & advies