Het Jenaplanonderwijs valt onder het traditioneel vernieuwingsonderwijs en legt onder andere de nadruk op de unieke mens en een eigen identiteit. Leerstof komt altijd voort uit de leefwereld van de leerlingen en de leerling staat altijd centraal, waardoor geen Jenaplanschool hetzelfde is.

Jenaplanonderwijs hecht veel waarde aan gespreksvoering, spelen, werken en vieren. Leerlingen leren in een stamgroep, waar kinderen van verschillende leeftijden, niveaus en culturen bij elkaar zitten. Geef je les bij een Jenaplanschool? Dan ben je geen leraar maar een stamgroepleider en ben je verantwoordelijk voor de creatie en begeleiding van een veilige groep waar leerlingen van en met elkaar leren.  

Ben je al stamgroepleider of wil je graag meer leren over het Jenaplanonderwijs? Bekijk dan ons aanbod!

‘Onderzoek als startpunt voor onderwijsverbetering’

Scholen werken voortdurend aan onderwijskwaliteit. Een gezonde organisatie is daarvoor cruciaal. Met welke punten kan een school aan de slag? Welke behoeftes hebben medewerkers? ‘Als je wilt weten wat er moet verbeteren, moet je onderzoek doen’, zegt Anne Besuijen van DUO Onderwijsonderzoek & advies

Een Jenaplanschool zou de kwaliteit die we voor ogen hebben, moeten bereiken. En over welke kwaliteit/opbrengsten hebben we het dan eigenlijk? Tijdens deze dag gaan we samen aan de slag met dit vraagstuk.