Het Jenaplanonderwijs valt onder het traditioneel vernieuwingsonderwijs en legt onder andere de nadruk op de unieke mens en een eigen identiteit. Leerstof komt altijd voort uit de leefwereld van de leerlingen en de leerling staat altijd centraal, waardoor geen Jenaplanschool hetzelfde is.

Jenaplanonderwijs hecht veel waarde aan gespreksvoering, spelen, werken en vieren. Leerlingen leren in een stamgroep, waar kinderen van verschillende leeftijden, niveaus en culturen bij elkaar zitten. Geef je les bij een Jenaplanschool? Dan ben je geen leraar maar een stamgroepleider en ben je verantwoordelijk voor de creatie en begeleiding van een veilige groep waar leerlingen van en met elkaar leren.  

Ben je al stamgroepleider of wil je graag meer leren over het Jenaplanonderwijs? Bekijk dan ons aanbod!

Omgaan met ouders rondom pesten: hoe werk je samen aan een veilige schoolomgeving? 

Pesten is helaas nog steeds een hardnekkig probleem in het onderwijs. Het heeft niet alleen grote gevolgen voor de leerlingen die gepest worden, maar beïnvloedt ook de sfeer in de klas en kan langdurige schade aanrichten op sociaal en emotioneel vlak. Als leraar heb je een cruciale rol in het signaleren en aanpakken van pestgedrag, […]

Leerkrachten die (gaan) werken op een Jenaplan school leren in deze erkende posthbo opleiding het Jenaplan gedachtengoed uit te dragen en te vertalen naar de dagelijkse lespraktijk.

Meer taken en rollen voor onderwijsondersteunend personeel

Binnen een school dienen verschillende rollen en taken vervuld te worden om het leerproces van leerlingen in goede banen te leiden. Deze worden verdeeld onder de leraren en docenten en als het aan de Onderwijsraad ligt, zo snel mogelijk ook in toenemende mate onder ‘ondersteunende professionals’ om de werkdruk te verlagen.