Filosofie, ook wel wijsbegeerte genoemd, is de (wetenschappelijke) zoektocht naar kennis, wijsheid en de aard van dingen. Het idee heerst dat filosofie moeilijk is en daarom niet geschikt is voor kinderen, maar niet is minder waar! Juist door met je leerlingen te filosoferen leren zij om te verwoorden waar ze over denken en welke meningen en ideeën ze hebben, en filosofie wordt een steeds belangrijker deel van onderwijs. In plaats van een ander na te praten, gaan leerlingen middels een filosofisch gesprek zelf kritisch na te denken. Zo’n gesprek is een dialoog, waarbinnen je door middel van redeneren en begripsvorming een vraag beantwoordt.

Hoe ga je filosofie een plek geven in jouw curriculum? Bekijk ons brede aanbod aan opleidingen en boeken om je op weg te helpen.

‘Onderzoek als startpunt voor onderwijsverbetering’

Scholen werken voortdurend aan onderwijskwaliteit. Een gezonde organisatie is daarvoor cruciaal. Met welke punten kan een school aan de slag? Welke behoeftes hebben medewerkers? ‘Als je wilt weten wat er moet verbeteren, moet je onderzoek doen’, zegt Anne Besuijen van DUO Onderwijsonderzoek & advies

Dag tegen Pesten: Kijk, luister, sta op!

Onderwijsprofessionals hebben een belangrijke verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat leerlingen zich veilig en gerespecteerd voelen op school. De Dag tegen Pesten (19 april) herinnert ons eraan dat pesten schadelijk kan zijn voor alle betrokkenen en dat leraren actief kunnen bijdragen aan preventie en interventie van pestgedrag. Het is daarom van groot belang dat onderwijsprofessionals zich bewust zijn van de impact van pesten en weten hoe ze pestgedrag kunnen signaleren en aanpakken.