Filosofie, ook wel wijsbegeerte genoemd, is de (wetenschappelijke) zoektocht naar kennis, wijsheid en de aard van dingen. Het idee heerst dat filosofie moeilijk is en daarom niet geschikt is voor kinderen, maar niet is minder waar! Juist door met je leerlingen te filosoferen leren zij om te verwoorden waar ze over denken en welke meningen en ideeën ze hebben, en filosofie wordt een steeds belangrijker deel van onderwijs. In plaats van een ander na te praten, gaan leerlingen middels een filosofisch gesprek zelf kritisch na te denken. Zo’n gesprek is een dialoog, waarbinnen je door middel van redeneren en begripsvorming een vraag beantwoordt.

Hoe ga je filosofie een plek geven in jouw curriculum? Bekijk ons brede aanbod aan opleidingen en boeken om je op weg te helpen.

Neem het voortouw: verandermanagement binnen het onderwijs 

Het onderwijs is voortdurend in beweging: digitalisering, nieuwe leermethoden en maatschappelijke uitdagingen geven scholen bijna geen andere optie dan mee veranderen. Als leidinggevende wil je proactief inspelen op deze veranderingen en ze effectief implementeren met je collega’s en leerlingen. Maar hoe geef je op een passende manier leiding aan verandering binnen je school? 

WERK vandaag aan PLEZIER

Wat laat jouw (onderwijs)vuur branden? Is dat de glimlach van een kind, de waardering van een ouder, het volgen van een cursus waar je weer volop inspiratie bij op hebt gedaan of het project wat je samen met collega’s hebt opgezet en een groot succes was? Als je weet wat waar jij plezier en voldoening […]