Het Daltononderwijs valt onder het traditioneel vernieuwingsonderwijs en legt onder andere de nadruk op zelfstandigheid, samenwerking en vrijheid in gebondenheid. Leerlingen worden gestimuleerd om zowel zelfstandig als samen te leren en keuzes te maken.  

Op een Daltonschool gaan leerlingen aan de slag gaan met een vorm van samenwerking waar respect centraal staat. Ze leren feedback te geven en te reflecteren op de samenwerking en het resultaat van hun werk. Ook wordt op jonge leeftijd grote zelfstandigheid gestimuleerd door leerlingen hun eigen taken te laten organiseren. Op deze manier poogt het Daltononderwijs leerlingen uit te dagen om het beste uit zichzelf te halen en zich te ontwikkelen tot mensen met een kritische en democratische houding.  

Meer leren over het Daltononderwijs? Bekijk ons aanbod voor meerdere cursussen en boeken die je hiermee kunnen helpen. 

Omgaan met ouders rondom pesten: hoe werk je samen aan een veilige schoolomgeving? 

Pesten is helaas nog steeds een hardnekkig probleem in het onderwijs. Het heeft niet alleen grote gevolgen voor de leerlingen die gepest worden, maar beïnvloedt ook de sfeer in de klas en kan langdurige schade aanrichten op sociaal en emotioneel vlak. Als leraar heb je een cruciale rol in het signaleren en aanpakken van pestgedrag, […]

Deze cursus geeft je de kans je kennis en vaardigheden te verdiepen. Je krijgt alle handvatten om een functie op het niveau van coördinator te vervullen. Zo kan jij dalton op de kaart zetten binnen jouw school of kindcentrum.

De Schoolleidersbeurs-VO: wat is het en wat kan je ermee?  

In het Onderwijsakkoord ‘Samen voor het beste Onderwijs’ is afgesproken dat jaarlijks 10 miljoen euro wordt geïnvesteerd in de professionele ontwikkeling van schoolleiders. In dit artikel lees je hoe je de Schoolleidersbeurs-VO kan aanvragen én laten we je een aantal masteropleidingen zien die je kan volgen met de beurs.