Het Daltononderwijs valt onder het traditioneel vernieuwingsonderwijs en legt onder andere de nadruk op zelfstandigheid, samenwerking en vrijheid in gebondenheid. Leerlingen worden gestimuleerd om zowel zelfstandig als samen te leren en keuzes te maken.  

Op een Daltonschool gaan leerlingen aan de slag gaan met een vorm van samenwerking waar respect centraal staat. Ze leren feedback te geven en te reflecteren op de samenwerking en het resultaat van hun werk. Ook wordt op jonge leeftijd grote zelfstandigheid gestimuleerd door leerlingen hun eigen taken te laten organiseren. Op deze manier poogt het Daltononderwijs leerlingen uit te dagen om het beste uit zichzelf te halen en zich te ontwikkelen tot mensen met een kritische en democratische houding.  

Meer leren over het Daltononderwijs? Bekijk ons aanbod voor meerdere cursussen en boeken die je hiermee kunnen helpen. 

Neem het voortouw: verandermanagement binnen het onderwijs 

Het onderwijs is voortdurend in beweging: digitalisering, nieuwe leermethoden en maatschappelijke uitdagingen geven scholen bijna geen andere optie dan mee veranderen. Als leidinggevende wil je proactief inspelen op deze veranderingen en ze effectief implementeren met je collega’s en leerlingen. Maar hoe geef je op een passende manier leiding aan verandering binnen je school? 

Dalton nt2

Wat doe je met een “Nederlands als tweede taal” kind in je klas? Hoe leer een kind een nieuwe taal en welke didactiek en werkvormen zet je daarbij in?

IB en zorg

Aandacht voor de kernwaarden van dalton, vrijheid in gebondenheid/ verantwoordelijkheid, zelfstandigheid, samenwerking, effectiviteit en reflectie…