Om je te kunnen concentreren zijn vele factoren van invloed. Het ongeconcentreerde gedrag observeren en het goed in kaart brengen daarvan helpt inzicht te krijgen in hoe je leerlingen kunt begeleiden. Het kan ook zo zijn dat de lesstof niet goed aansluit bij de interesse van de leerling. Voor de ene leerling is de lesstof dan te makkelijk, voor de andere te moeilijk.

Gelukkig is er de laatste jaren steeds meer bekend over hoe we leren en hoe concentratie in het brein werkt. Hoe het brein prikkels verwerkt en wat er gebeurt in de hersenen. Ontzettend waardevol dus voor onderwijsprofessionals die dagelijks de concentratie van hun leerlingen vragen. 

Wil je meer weten over concentreren en hoe je leerlingen hierin kunt helpen? Bekijk dan onze opleidingen en boeken over concentreren.

Scholen aan zet: verminder de stress van leraren! 

Leraren ervaren steeds meer stress en burn-out, maar de oplossing voor dit probleem ligt niet alleen bij hen zelf. Scholen en hun leiderschap moeten actief stappen ondernemen om een gezondere en meer ondersteunende werkomgeving te creëren waarin leraren kunnen floreren. Wat kunnen scholen doen om deze verantwoordelijkheid op zich te nemen?  

Leer Leren

In deze training leren middelbare scholieren (ca. 12 t/m 16 jaar) in één dag hoe je beter kunt leren in minder tijd. De training gaat o.a. in op het onderdeel Studietechnieken. Hierin leer je plannen en je houden aan de planning (zie ook onze Agenda & Studeerplanner), wat de beste momenten zijn voor herhalen en hoe je een goede studeeromgeving creëert.

Ook komt het structureren van informatie ruim aan de orde. We gaan in op het maken van slimme aantekeningen en samenvattingen, waarbij we gebruikmaken van de techniek Mindmappen. Je leert de techniek en gaat er volop mee oefenen. Je maakt de aantekeningen in de training gelijk in de vorm van mindmaps, zodat je dit op school ook in de lessen kunt toepassen. Voorts gaat de trainer in op hoe je efficiënter kunt lezen. We leren je hoe je, vanuit het perspectief van het brein, het beste een tekst kunnen benaderen. De stof komt daardoor beter binnen en wordt beter onthouden.

Na deze dag zal je merken dat studeren leuk kan zijn en dat je op een ontspannen wijze beter en sneller kunt studeren door de hersens anders te benutten.

Tijd voor ontwikkeling (vo): hoe duurzame inzetbaarheid jou vooruit helpt!

Jouw groei is net zo belangrijk als die van je leerlingen! Heb je al gehoord van de duurzame inzetbaarheidsuren? Deze uren kun je inzetten voor minder lestijd, meer tijd voor administratie of voorbereiding, voor extra vrije dagen of zelfs een bijdrage in je kinderopvangkosten! Ontdek hoe je deze uren het best kan inzetten en waar je recht op hebt.