Bijzonder onderwijs is elk soort onderwijs dat geen openbaar onderwijs is. Dit kan onderwijs zijn vanuit een religieuze visie, bijvoorbeeld christelijk of islamitisch onderwijs, vanuit een levensovertuiging, bijvoorbeeld humanistisch onderwijs, of vanuit een onderwijskundige visie, bijvoorbeeld dalton- of montessorionderwijs. 

Het bijzonder onderwijs is in Nederland, in tegenstelling tot veel andere landen, gelijkgesteld met het openbaar onderwijs in artikel 23 van de grondwet, wat betekent dat bijzondere scholen op dezelfde manier worden behandeld als openbare scholen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het ontvangen van overheidssubsidies en het voldoen aan de kwaliteitseisen van de inspectie van onderwijs. 

Wil je meer weten over bijzonder onderwijs? Bekijk ons aanbod! 

4 mindfulness technieken voor meer rust en ontspanning in de klas

Is het soms moeilijk voor je om orde te houden, door drukte in de klas? Of merk je dat jij of je leerlingen overprikkeld raken? Mindfulness, ook wel aandachttraining of antistresstraining genoemd kan de rust terugbrengen in je les. Deze vanuit het Boeddhistisch afkomstige technieken kan je praktisch inzetten om de aandacht van de klas […]

Het 14e Jaarcongres LVB brengt ervaring, kennis en inzicht van de mogelijkheden bij elkaar voor betere hulpverlening aan deze kwetsbare groep.

Digitale geletterdheid in je schoolteam: aan de slag!

Kinderen die fake news van betrouwbare bronnen kunnen onderscheiden. Kinderen die digitaal kunnen zoeken, maken, programmeren, repareren en analyseren. Kinderen die zelfstandig, creatief en veilig kunnen werken met de enorme rijkdom en uitdagingen die de digitale wereld ze te bieden heeft: dat is waar digitale geletterdheid over gaat. (SLO, 2022)