CAO VO: Wees je bewust van waar je recht op hebt! 

leestijd: 2 minuten

De nieuwe CAO voor onderwijsprofessionals in het voortgezet onderwijs is sinds december 2024 officieel van kracht. Sommige veranderingen heb je misschien al gehoord of gemerkt, zoals de loonstijging van 4,9%. Toch is het goed om op de hoogte te zijn van alle andere punten, zoals de verhoogde reiskostenvergoeding en verlaging van de werkdruk. Hieronder zetten we alle punten kort op een rij, zodat jij precies weet waar je recht op hebt! 

De belangrijkste veranderingen in de CAO VO tot en met november 2025

Loonsverhoging, uitkeringen en vergoedingen 

Zoals eerder genoemd, hebben alle onderwijsmedewerkers in het voortgezet onderwijs een loonsverhoging van 4,9% gekregen. Daarnaast hebben ze in januari van dit jaar een eenmalige uitkering van 1,23% gekregen. De reiskostenvergoeding wordt verhoogd van 17 naar 19 cent per kilometer. Daarbij ontvangen alle onderwijsprofessionals in oktober 2025 een toeslag van 1640 euro (naar rato). 

Duurzame inzetbaarheid en professionalisering  

Onderwijsprofessionals in het voortgezet onderwijs krijgen jaarlijks 90 uur duurzame inzetbaarheid. Dit budget kan gebruikt worden voor o.a. vermindering van de lestaak, voorbereidingstijd, professionele ontwikkeling, administratie, of persoonlijke groei. Als startende leraar heb je de eerste drie jaar van je vak recht op een extra inductiebudget van 40 uur per jaar en begeleiding door een coach. 57-plussers hebben aanvullend recht op 120 verlofuren. Uren kunnen worden opgespaard en in overleg met de werkgever flexibel worden ingezet. Voor meer informatie over duurzame inzetbaarheid bekijk dit artikel. 

Als leraar en OOP-er krijg je ook nog eens 83 uur (naar rato) en €600 per jaar tijd en budget voor professionalisering en scholing. Dit is perfect voor het volgen van cursussen of trainingen. Bekijk dit stappenplan en vind scholing die past bij jou. Als je een plan hebt wil je natuurlijk graag weten hoe dit gefinancierd kan worden. Bekijk waar jij recht op hebt met deze tool! 

Taakbeleid en verlaging werkdruk 

Taakbeleid staat hoog op de agenda en er worden afspraken gemaakt voor landelijke kaders. Er wordt onderzoek gedaan en er is een mogelijkheid dat er landelijke afspraken komen over bijvoorbeeld het aantal lessen, klassengrootte en voor- en nawerk. Mindfulness kan je helpen om minder stress en werkdruk te ervaren. Lees hier meer over hoe je dat kunt doen. 

Eenvoudiger loongebouw 

De loonschalen worden in het voortgezet onderwijs evenwichtiger opgebouwd. Hierdoor is er een meer gelijke spreiding van de salarissen. Onderwijsprofessionals kunnen door de wijziging sneller vooruitgaan in schaal, vooral medewerkers in de lagere of middelste schalen.  

Aanvullende veranderingen CAO VO

  • Stagevergoeding: Vanaf 1 augustus 2025 krijgen alle tweedejaarsstudenten die een lerarenopleiding volgen aan het mbo, hbo of de universiteit een stagevergoeding van maximaal 800 euro per maand. De hoogte van de vergoeding hangt af van het leerjaar en het aantal stagedagen.  
  • Vakbondsverlof en GOVAK: Er wordt onderzocht of en op welke manier de regeling voor vakbondsverlof kan worden aangepast. 
  • Aanpassingen cao-tekst: Er zal gekeken worden of er technische en juridische aanpassingen mogelijk of nodig zijn om de cao-tekst te verduidelijken en/of aan te laten sluiten bij gewijzigde wet- en regelgeving. 

Lees de volledige CAO VO hier 

Bron: AOb, VO-raad