Er is nog geen startdatum bekend. Wil je een seintje ontvangen als deze training weer van start gaat? Klik dan op de knop ‘stel een vraag’. Deze training kan ook incompany bij jou op school aangeboden worden
Voor Intern begeleiders en rekencoördinatoren
In deze training krijg je praktische handvatten om als IB-er of rekencoördinator aan de slag te gaan met leerlingen met ernstige rekenproblemen en dyscalculie.
Wanneer is het meer een ernstig rekenprobleem en wanneer kun je denken aan dyscalculie? Je leert om goed te kijken naar onderliggende rekenvaardigheden vanuit het handelingsmodel, drieslagmodel en niveau van automatiseren. We zoomen in op het kijken naar rekendidactisch handelen en je rol als IB-er/rekencoördinator. Daarnaast gaan we aan de slag met het vormgeven van het Rekenonderwijsplan op schoolniveau (kwaliteitskaart Rekenen), waarin de differentiatie en de zorgniveaus concreet worden beschreven. Samen werken we aan het inhoud geven aan interventies op zorgniveau 3. En, we leren je te kijken naar de rekenbeleving van zwakke rekenaars. Je gaat de StiCoRDi maatregelen (stimuleren, compenseren, remediëren en dispenseren) concreet uitwerken voor je eigen school. Ze vormen onderdeel van het onderwijsplan of de kwaliteitskaart.
Optioneel: Wanneer behoefte is aan het leren voeren van een onderzoekend rekengesprek kan een derde bijeenkomst worden toegevoegd.
Inhoud bijeenkomst 1
- Waar onderscheiden ernstige rekenproblemen zich van dyscalculie?
- Update recente & relevante onderzoeksbevindingen omtrent de diagnose dyscalculie.
- Opfrissen van de modellen uit het ERWD (hoofdlijnen, handelingsmodel, drieslagmodel) en het automatiseren op basis van het rekenmuurtje.
- Een genuanceerde kijk op mogelijk te nemen StiCoRDi maatregelen voor de eigen school
- Je rol als IB/rekencoördinator bij het in beeld krijgen van of ondersteunen bij de kwaliteit van didactisch handelen en differentiatie.
Inhoud bijeenkomst 2
- Reflecteren en feedback op eigen Rekenonderwijsplan of kwaliteitskaart rekenen.
- Het gebruiken van passende perspectieven.
- Organisatie van interventies (op zorgniveau 3).
- Uitwisseling van “best practices”.
Optioneel: Inhoud bijeenkomst 3
- Theorie over het voeren van een rekengesprek tot en met een diagnostisch rekengesprek.
- Voorbereiden van een rekengesprek bij eigen casuïstiek van een leerling met forse rekenproblemen.
- Je rol als IB-rekencoördinator bij het invoeren van rekengesprekken op school.
Aantal bijeenkomsten
De training bestaat uit twee bijeenkomsten van elk 2,5 uur.
Bedoeld voor intern begeleiders en rekencoördinatoren.