De zomervakantie staat voor de deur en dat betekent tijd om even bij te tanken! Maar voordat je in de relaxmodus gaat, hebben we een overzicht van de populairste artikelen van oo.nl van het afgelopen schooljaar voor je. Perfect om nog snel wat inspiratie op te doen voor volgend jaar. Veel leesplezier en alvast een fijne vakantie!
Elke dag brengt nieuwe uitdagingen in de klas, maar met praktische tips kun je elke situatie aan. Ontdek hoe je het beste uit je leerlingen en jezelf haalt.
Hoe ga jij bijvoorbeeld om met de dynamiek van leerlingen met ADHD? Ze brengen leven in de klas, maar hebben ook specifieke ondersteuning nodig. ADHD kan zich uiten in onoplettendheid, hyperactiviteit en impulsiviteit. Hoe herken je de symptomen en wat kun je doen om deze leerlingen optimaal te ondersteunen? Flexibele zitplaatsen, visuele hulpmiddelen en het opbreken van taken in kleinere stappen kunnen al een groot verschil maken. Ontdek in dit artikel praktische tips om jouw leerlingen met ADHD een betere leeromgeving te bieden.
Heb jij het afgelopen jaar ook zoveel tijd besteed aan communiceren met ouders? Effectieve communicatie met ouders is cruciaal voor de ontwikkeling van je leerlingen én je eigen werkplezier. Maar hoe zorg je ervoor dat deze communicatie vlot en effectief verloopt? Een goede vertrouwensband opbouwen met ouders begint met regelmatig en helder communiceren, zowel over positieve als minder positieve zaken. Deel actief de voortgang van hun kind en toon begrip en empathie. Wil je meer weten over hoe je dit kunt aanpakken? Lees hier verder.
Hoe zorg je dat meertalige kinderen met plezier lezen? Marije Hoogland, taal-leesspecialist bij Cedin, benadrukt het belang van de moedertaal. Deze is essentieel voor emotionele expressie en vormt de basis voor het leren van een tweede taal zoals het Nederlands. Zorg dus voor aandacht voor de thuistaal in je klas. Gebruik boeken, verhalen en poëzie om de eerste taal te versterken. Dit vergemakkelijkt het leren van een nieuwe taal. Wil je weten hoe je dit praktisch aanpakt en ouders erbij betrekt? Bekijk alle tips van Marije in dit artikel.
Luistertip!
In de podcast Sirene Voor Kinderen leer je over de ontwikkeling van kinderen, waar nog altijd veel over onbekend is. Hanneke Post -van der Windt deelt haar kennis en geeft diverse tips en adviezen over onderwerpen als: spelend leren, schrijven, prikkelverwerking en (senso)motorische ontwikkeling.
Door samen met je collega’s en of leerlingen een aanpak te formuleren, zelfs als die anders is dan jouw eigen stijl, versterk je de harmonie binnen de school. En vergeet niet, gevoelige onderwerpen gaan verder dan feiten en cijfers. Moedig leerlingen en collega’s aan om hun persoonlijke verhalen te delen.
Denk bijvoorbeeld aan het onderwerp seksualiteit. Door het thema het hele schooljaar aandacht te geven, verdwijnt het taboe. Op basisschool Aeresteijn vinden ze het bijvoorbeeld absoluut één van de leukste onderwerpen om in het klaslokaal te geven. Door hun Gezonde School- aanpak ontstaat er een veilige sfeer in de klas. En giechelen mag, seks ís ook leuk! Tegelijk vindt iedereen het tegenwoordig heel normaal om erover te praten. Lees het hele artikel.
Het is een minder prettig onderwerp, maar rouw is een onvermijdelijk deel van het leven. Door je te verdiepen in het thema rouw, kun je als onderwijsprofessional een cruciale rol spelen voor collega’s die rouwen. Een collega die rouwt, neemt het verdriet mee naar het werk en de bereidheid om te luisteren kan al een verschil maken. Manu Keirse, klinisch psycholoog en specialist op het gebied van verlies en verdriet heeft handige tips en tools uitgewerkt: ‘Verbinding met iemand zoeken, begint met naar iemand luisteren, luisteren en opnieuw luisteren. Met luisteren zeg je enorm veel tegen mensen‘. Lees het hele artikel over omgaan met rouw en verdriet.
Leestip!
In Opgroeien – Seksuele ontwikkeling en opvoeding is alles te lezen over de seksuele ontwikkeling van kinderen en jongeren t/m 21 jaar. Hoe kan je ze daar op een bewuste en gezonde manier in ondersteunen? Hoe geef je een kind en jongere de ruimte voor deze ontwikkeling? Waar kan je tegenaan lopen? En hoe ga je daarmee om? Op deze en meer vragen krijg je antwoord in dit boek.
Hoe zit het met jouw werkplezier? Loopbaanontwikkeling draait niet alleen om beter lesgeven, maar ook om je eigen motivatie. Voel je je nog geïnspireerd en werk je aan persoonlijke doelen? Zo niet, tijd om actie te ondernemen! Begin met onze werkgeluk tool en krijg tips van loopbaancoach Femke. Stel leerdoelen, denk na over wat jou energie geeft en hoe je duurzaam inzetbaar blijft. Zit je vast? Overweeg een nieuwe richting en plan een gratis gesprek met Femke. Ontdek jouw mogelijkheden en breng weer plezier in je werk!
Heb je behoefte aan rust in de drukte van de dag? Mindfulness kan helpen! Janet van Essen, mindfulness-expert, deelt hoe je dit eenvoudig in je dagelijkse routine kunt opnemen. Probeer bijvoorbeeld de Ademruimte-oefening: drie minuten diep ademhalen en je bewust worden van je lichaam. Of ga tijdens de pauze een wandeling maken in plaats van in de drukke lerarenkamer te blijven. Ontdek meer tips van Janet.
Cursustip!
Minder stress en meer veerkracht in je eigen leven, op school en voor je leerlingen? Met de cursus Positieve Psychologie In Het Onderwijs leer je hoe je dit kunt bereiken met kennis van de positieve psychologie. Zowel praktisch als theoretisch onderbouwd, dit is een cursus die je de lessen leert om op een positieve manier om te gaan met stress. Deze cursus is het begin van een mindful schooljaar!
Duurzame inzetbaarheidsuren kun je inzetten voor minder lestijd, meer tijd voor administratie of voorbereiding, voor extra vrije dagen of zelfs een bijdrage in je kinderopvangkosten! Het aantal uren verschilt per persoon, maar kan oplopen tot wel 4 uur per week. Het zit al in je jaartaak opgenomen, dus maak er gebruik van! Ook leidinggevenden hebben hierin een belangrijke taak. Hoewel het soms lastig lijkt om er tijd voor te maken, zijn deze uren essentieel voor de ontwikkeling en het behoud van je team. Leer meer over de duurzame inzetbaarheidsuren voor primair onderwijs, voortgezet onderwijs en leidinggevenden.
Collega’s zijn belangrijk voor jouw werkgeluk. Grappen maken in de personeelskamer of delen wat je hebt meegemaakt tijdens de les versterkt de band en verhoogt het werkplezier. Hoe gaat het in jouw personeelskamer? Het is fijn om samen te sparren over leerlingen die bijvoorbeeld problemen hebben of gewoon een praatje te maken over het dagelijks leven. Lees verschillende verhalen van collega’s uit het onderwijs.