Een leven lang ontwikkelen, hoe pak ik dat aan?

leestijd: 4 minuten

Niet iedereen staat te springen om een opleiding of scholing te beginnen. Toch zijn de meeste leraren wel graag bezig met hun passie. Wat als je passie nu het onderwerp van je scholing is? Dan wordt leren ineens leuk.

OBS De Esch | Foto Sanne van der Most

Hoe kies ik een scholing?

Hoe blijf je gelukkig in wat je doet? Een goede manier is om zo nu en dan eens je blikveld te verbreden en nieuwe dingen te ontdekken. Maar welke soorten van persoonlijke ontwikkeling zijn er eigenlijk en hoeveel tijd krijg je daarvoor vanuit je CAO? De grote vraag is: welke opleiding of scholing kies je? Dat is met het enorme aanbod nog best lastig kiezen. Stel jezelf eerst de volgende vraag: wil ik beter worden in wat ik al doe of wil ik een andere weg inslaan?

Twee mogelijke richtingen:
Beter worden in wat ik doe: Je geeft bijvoorbeeld wel eens feedback aan je leerlingen, maar merkt dat deze niet effectief is. Je kunt dan een cursus doen in effectief feedback geven. Wat voor het geven van feedback geldt, geldt natuurlijk voor alle dingen die je in je lespraktijk doet. Zo kun je leren hoe je je leerlingen beter motiveert of hoe je goed kunt differentiëren in je lessen. Er is altijd wat te leren, of het nu gaat om didactische vaardigheden, het opdoen van vakinhoudelijke kennis of het ontwerpen van nieuwe leerlijnen en lesmateriaal.
Nieuwe weg inslaan: De vraag die je jezelf nu stelt, is niet zozeer waar je beter in wil worden, maar wat je graag zou willen doen of leren? Het antwoord op die vraag is de basis voor de richting van jouw ontwikkeling.

Er is een groot aantal andere manieren om je blikveld met je scholingsbudget te verruimen. Bijvoorbeeld:

  • Je wilt een andere taak binnen de school. Denk aan een taak als decaan, leerlingbegeleider, taalcoach of mentor.
  • Je wilt een leidinggevende functie zoals teamleider, conrector of afdelingsleider.
  • Je overweegt lid te worden van een (vak) vereniging of met een groter team aan een nieuw curriculum te werken.
  • Je wilt meer variatie en flexibiliteit door bijvoorbeeld een eigen bedrijf of een functie elders te combineren met je lerarenbaan.
  • Je wilt (met name in het vo) ook voor een ander vak je bevoegdheid halen. Of je wilt hetzelfde vak blijven geven, maar ook eens (deels) op een andere school werken.

    (Bron: loopbaanleraren.nl)

Wie betaalt het?

Subsidie vanuit de overheid

Vanaf 2022 kun je het STAP-budget aanvragen. STAP staat voor ‘stimulans arbeidsmarktpositie’. Het uitgangspunt is dat je met het STAP-budget kunt kiezen uit talloze opleidingen en scholingsactiviteiten die je helpen bij je persoonlijke ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid. Je kunt het budget eenmaal per kalenderjaar aanvragen en tot 1.000 euro aanvragen De eerste aanvraagmogelijkheid zal 1 maart 2022 zijn. Wees er dan op tijd bij, want op=op.

Wat is er afgesproken in de CAO?

Alle docenten hebben recht op een ontwikkelingsbudget, of je nu voor de kleuterklas staat of voor een examenklas. Werk je in het primair onderwijs? Dan mag je bij een voltijdbaan twee uur per week gebruiken voor je professionele ontwikkeling. Hier horen alle teamscholingen en door school georganiseerde studiedagen niet bij. Een school heeft tenminste 500 euro per 1 fte beschikbaar voor scholingen. Het is aan de school hoe dit wordt verdeeld. Werk je in het voortgezet onderwijs, dan zijn de regels net wat anders. Als docent op de middelbare school mag je minimaal 83 klokuren inzetten voor scholing. Aan jou de keuze hoe je die uren inzet. Het budget is 600 euro per 1 fte en scholing. Moet je van je werkgever nog een andere scholing doen? Dan krijg je dat vergoed in tijd of geld. Het budget van 600 euro is er trouwens ook voor onderwijsondersteunend personeel. De tijd die je aan je scholing mag besteden is dan 40 klokuren.

Werk je in het middelbaar, hoger of wetenschappelijk onderwijs? Check dan op aob.nl/professionalisering/scholing-en-cao welk budget en ontwikkeltijd voor jou geldt.

Andere subsidies en tegemoetkomingen

In Nederland bestaan er talloze regelingen waarmee je deels of geheel de kosten voor je opleiding of scholing kunt dekken. Dit zijn de tien belangrijkste op een rij:

  1. Studiefinanciering
  2. Collegegeldkrediet
  3. Halvering van het collegegeld
  4. Extra studiefinanciering
  5. Lerarenbeurs
  6. Tegemoetkoming leraren
  7. Subsidie korte scholingstrajecten vo
  8. Levenlanglerenkrediet
  9. Zij-instroomsubsidie
  10. Subsidieregeling onderwijsassistenten
    opleiding tot leraar

Wat bepaalt het succes van je professionele ontwikkeling?

Tot slot is het fijn als de scholing die je kiest ook echt oplevert wat je voor ogen hebt. Daarom enkele belangrijke succesfactoren:

  1. Kijk zorgvuldig of de cursus- of opleidingsdoelen overeenkomen met jouw leerdoelen. Die laatste breng je in een Persoonlijke Ontwikkelplan (POP) in kaart.
  2. Kijk goed naar de duur en vorm van de training. Past deze bij de manier waarop jij het beste leert en biedt de scholing voldoende aanknopingspunten met jouw lespraktijk? Kennis opdoen is altijd nuttig, maar nog beter is het als die kennis direct toepasbaar is in de praktijk.
  3. Bespreek je ambities en keuze met je leidinggevende zodat je voldoende support hebt.
  4. Over het algemeen heb je meer aan een langdurige training met regelmatige bijeenkomsten, dan losse cursussen van een of twee dagen.

PO-Raad wil 18 miljard euro extra

De PO-Raad vindt dat het primair onderwijs meer nodig heeft dan deze subsidie. Ze pleit voor 18 miljard euro om het onderwijssysteem een grote reset te geven. Een nieuw tijdperk voor het onderwijs dus waar ‘allereerst de leraren, maar ook de schoolleiders, opleiders, onderzoekers, bestuurders, politici, ambtenaren en al die andere mensen die van school- tot nationaal niveau kunnen helpen.’ Het is tijd om structureel te investeren in de kwaliteit van het onderwijs’, vindt de Raad